Social

CADASTRARE GRATUITĂ: Se lucrează sau urmează să se facă măsurători în sute de localități din toată țara

sambata , 13 ian 2018, ora 12:30       de avocatnet.ro       Social

În momentul de față, lucrările de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în sute de localități din toată țara, după cum reiese din informațiile puse la dispoziție de autorități, iar în alte sute sunt pe cale să înceapă. Până în anul 2023, toate terenurile și clădirile neînscrise până acum în evidențele oficiale urmează să fie cadastrate gratuit.

Lucrările din cadrul PNCCF au fost demarate la sfârșitul anului 2015 și sunt programate să se încheie în anul 2023. Până la acel moment, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care lipsesc actualmente din evidențele oficiale.

„Se instituie Programul național de cadastru și carte funciară în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, realizării planului cadastral al imobilelor și deschiderii cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale”, este prevăzut în Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.

În total, este vorba de 3.181 de localități vizate de cadastrări, iar până acum lucrările s-au finalizat în doar 37 dintre acestea, potrivit estimărilor recente ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, 1.764 de sectoare cadastrale figurează ca fiind finalizate în cadrul a 566 de localități. În prezent, se lucrează în 190 de localități. În același timp, autoritățile spun că se lucrează în 15.214 sectoare cadastrale din 1.751 de localități.

Pe deasupra, informațiile de la ANCPI indică faptul că există sute de localități pentru care s-au semnat contracte de finanțare, lucrările urmând să demareze în perioada următoare.

Ce activități se fac în cadrul PNCCF

Desfășurarea anuală a programului național de cadastrare gratuită constă în mai multe activități, nu doar în efectuarea de măsurători. Astfel, potrivit Legii cadastrului și publicității imobiliare, se efectuează: măsurători cadastrale;26%

Puțin peste un sfert din totalul imobilelor din România au fost cadastrate până în momentul de față, conform datelor centralizate de ANCPI.

activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;

activități de informare și conștientizare a publicului;

dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;

conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;

tehnică de calcul și de stocare;

alte activități ce decurg din derularea PNCCF.

Referitor la selectarea cu prioritate a anumitor localități, pentru începerea lucrărilor de cadastrare gratuită, în Hotărârea Guvernului nr. 294/2015 privind aprobarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 sunt indicate anumite criterii, după cum urmează localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;localități ce implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;

localități în care sunt zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal la proprietate (sunt avute în vedere zonele cu comunități rome și zonele defavorizate).

Până la momentul actual, puțin peste un sfert (26,55%) din totalul imobilelor din România au fost cadastrate, conform datelor centralizate de ANCPI. Mai exact, este vorba de aproximativ 10,6 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM