BINE DE ȘTIUT: Programul ”Prima casă” continuă, dar cu unele modificări

vineri , 12 ian 2018, ora 14:56       de Ioana Popovici       Economic

 Programul ”Prima casă” continuă și în 2018, cu un plafon alocat al garanțiilor în valoare totală  de două miliarde de lei. Guvernul a aprobat un act normativ ce modifică și completează Hotărârea nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ”Prima casă”.


Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5 la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări și eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului pentru emiterea de garanții în anul 2018,  clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului.

Decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe, urmărindu-se astfel evitarea oricărei discriminări în acest sens.
tags: bine, de, Știut:, programul, ”prima, casa”, continua, dar, cu, unele, modificari