Turism

BALNEOLOGIE: Ocna Șugatag, o stațiune cu un mare potențial de creștere

luni , 6 noi 2017, ora 13:37       de Ioana Popovici       Turism

 Stațiunea Ocna Șugatag are toate premisele pentru o dezvoltare durabilă a balneologiei, beneficind de resursele umane necesare pentru a le exploata pe cele naturale, spun specialiștii. De altfel, stațiunea a fost invitată să participe la congresul organizat anul viitor, la Cluj, de Asociația Română de Balneologie.


Pentru dezvoltarea balneologiei - știința care se ocupă cu descoperirea, studiul complex și aplicarea în practica medicală a factorilor naturali terapeutici într-o stațiune - sunt esențiale două grupe de resurse, un naturală și cealaltă umană. Stațiunea Ocna Șugatag dispune de ambele. 

“E un lucru bun, e un lucru excepțional faptul că nu există această problemă, o problemă majoră, pentru că pentru balneologie sunt doi mari piloni, pe de o parte resursa și pe de altă parte resursa umană. Poți să ai orice, cât de bună resursă terapeutică ai avea, dacă nu ai persoana care să pună în aplicare utilizarea ei și să o valorifice, practic degeaba ai resursa naturală terapeutică și invers, degeaba ai mulți oameni dacă nu ai resursa terapeutică, nu ai cu ce să lucrezi și atunci îți lipsește celălalt pilon. Sunt doi piloni importanți pentru balneologie și mă bucur că ambii sunt bine acoperiți și resursa terapeutică există și are valoare terapeutică excepțională și resursa umană vine în completare și utilizează foarte eficient această resursă. Mă bucur”, a declarat, la Ocna Șugatag, Constantin Munteanu, președintele Asociației Române de Balneologie.

Deși Ocna Șugatag a intrat abia de anul trecut în rândul stațiunilor balneoclimaterice din țară, aceasta dispune de o bază de tratament, cu rezultate foarte bune, încă din anii 70. 

“Hotelul și baza de tratament funcționează din 1974 cu foarte bune rezultate în ceea ce privește afecțiuniile reumatismale, neurologice, ginecologice. De-a lungul timpului ne-am străduit, am făcut diferite investiții, atât în baza de tratament, cât și în spațiile de cazare și alimentație publică. În general turiștii care vin sunt mulțumiți, foarte mulțumiți cu privire la rezultatele obținute în urma tratamentului efectuat și revin an de an. Funcționăm mai mult, este adevărat, în baza contractelor cu Casa de Pensii, dar sunt și foarte mulți turiști în perioada de vară care vin pe cont propriu sau prin agenții de turism”, a precizat o reprezentantă a BN Sind Balneo Turism Ocna Șugatag.

Tratarea afecțiunilor se face de către personal specializat, atât pentru cei cazați la hotel, cât și pentru cei din localitățile din împrejurimi.

“Lucrăm cu personal specialist. Asta e foarte important, aparatura este de ultimă generație, deci noi suntem foarte mulțumiți de cum decurg tratamentele. Oamenii sunt la fel de mulțumiți. Dacă avem pacienți care revin la 30, 35, 40 de ani, în fiecare an, este o carte de vizită destul de bună. Apa este extraordinară, mai ales pentru tratamentele reumatismale. Avem foarte multe rezultate și pe zona ginecologiei. Avem foarte mulți copii, în urma tratamentelor făcute. Vin cu sterilități primare, după care avem rezultate. Avem cu ce să ne mândrim. Medic avem specialist. Acest lucru o să ne ajute să creștem în ierarhie. Tot personalul este specialist, asistenți de balneofizioterapie, kinetoterapeuți, medic balneolog”, au adăugat reprezentantele BN Sind Balneo Turism Ocna Șugatag.

Unul dintre criteriile pe care Ocna Șugatag trebuie să le bifeze în vederea înaintării în clasamentul stațiunilor balneare, realizat anual de Asociația Română de Balneologie, este cel al resurselor umane. Spre deosebire de alte stațiuni din țară, Ocan Șugatag pare să fie într-o poziție avantajoasă.

“În foarte multe stațiuni, pe unde am trecut, am constatat că o mare problemă este cea a resursei umane, de exemplu la Covasna, la Băile Tușnad, se plâng, și chiar și la Băile Govora, unde am stat mai mult, fiind congresul de anul acesta acolo. Se plâng de lipsa de resursă umană. Mă bucur să aud că există și o stațiune în care aceasta nu reprezintă o problemă și resursa umană este bine acoperită cu medici, cu persoane calificate, de spcialitate, cu medici primari, de recuperare medicală. Mă bucur să aud asta”, a mărturisit Constantin Munteanu, președintele Asociației Române de Balneologie.

Ocna Șugatag a fost invitată să participe la congresul organizat anul viitor la Cluj de de Asociația Română de Balneologie, unde se va discuta și despre atingerea standardelor de dezvoltare impuse.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM