BAIA MARE: Studenţii şi dascălii de la Centrul Universitar Nord au făcut astăzi grevă japoneză

BAIA MARE: Studenţii şi dascălii de la Centrul Universitar Nord au făcut astăzi grevă japoneză

 Studenţii şi profesorii de la Centrul Universitar Nord au făcut astăzi grevă japoneză pentru alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educaţie, dar şi în semn de solidaritate cu protestele dascălilor din învăţământul preuniversitar. 

Acţiunea de protest a fost organizată la nivel naţional de către toate organizaţiile sindicale din învăţământ împreună cu studenţii, asociaţiile de elevi şi de părinţi. Dascălii cer să se aloce pentru învăţământ 6% din PIB, aşa cum spune legea. 
 “În plan local, am declanşat acţiunea împreună cu organizaţia de studenţi “Pintea Viteazul” din Centrul Universitar Nord Baia Mare, împreună cu noi, Sindicatul Universităţii de Nord Baia Mare, şi facem această primă acţiune comună ca semn de protest şi ca semnal pentru alocarea acestui 6% din PIB”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Centrul Universitar “Nord “ Baia Mare, Lucian Butnar.
Studenţii doresc să obţină prin aceste forme de protest alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale, articol care nu a fost respectat în niciun an, procentul din PIB alocat pentru educaţie fiind în jur de 3%. De asemenea, studenţii maramureşeni mai cer creşterea subvenţiei cămine-cantine cu 30% din valoarea ei actuală, creşterea fondului de burse şi servicii de consiliere de calitate în universitate.
 „Astăzi am decis să facem grevă japoneză, o grevă de avertisment pentru Guvernul României, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra subfinanţării educaţiei. Avem acelaşi mesaj ca şi până acum: vrem cei 6% pentru educaţie. Considerăm că o ţară în care educaţia nu este prioritară este o ţară condamnată, probabil, la prostie”, a declarat preşedintele Ligii Studenţilor „Pintea Viteazul” Baia Mare, Daniel Orza. 
Liderul studenţilor a mai anunţat că sunt dispuşi să intre în grevă generală dacă guvernanţii nu le vor respecta revendicările. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.