Baia Mare: Staţie meteorologică la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

Baia Mare: Staţie meteorologică la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” vine mereu în sprijinul utilizatorilor săi şi le facilitează, prin serviciile moderne, accesul la informaţie. Ultima iniţiativă şi investiţie în acest sens a constat în achiziţionarea unei staţiei meteorologice, care a fost instalată recent pe clădirea bibliotecii.

Staţia meteorologică Ultimeter 2100 furnizează 62 de valori dintre care cele mai importante sunt: viteza şi direcţia vântului, temperature şi umiditatea interioară şi exterioară, presiunea barometrică, indicele de căldură, punctul de rouă sau meteo text. Informaţiile meteorologice indicate în timp real sunt afişate pe un display „Weather pictures”, amplasat în holul mare al bibliotecii. "Este şi o investiţie dar mai ales este şi o iniţiativă. Noi oferim aici imperii de informaţii pe orice domeniu şi în consecinţă m-am gândit de mai multă vreme doar că acum s-a ivit posibilitatea şi material financiară şi de a cumpăra o astfel de staţie. M-am gândit să oferim aceste informaţii pe care le consider importante şi de folos. Temperatura exactă, nu cea foarte relativă. Dacă urmăreşti cinci posturi centrale de televiziune sunt valori diferite inclusiv ale temperaturii de la -1 grad dată ca valoare maximă pentru o zi până la + 7 grade. Am văzut odată această imensă greşeală. Ori staţiile meteo nu pot nici să glumească şi nici să greşească", declară directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" Baia Mare, dr. Teodor Ardelean.

Staţia meteo a fost amplasată deasupra clădirii iar terminalul de informare este reprezentat de un panou electronic, amplasat în holul mare al bibliotecii. Acesta este vizibil pentru toţi cei interesaţi să cunoască cu exactitate valorile termice. "Avem staţia aşezată sus pe clădire iar terminalul de informare este panoul de la intrare, foarte vizibil pentru toţi cei care intră, miile de utilizatori care intră în fiecare zi aici plus că există o bază de date de unde putem şi extrage elemente care ne sunt nouă de folos pentru protejarea fondului de carte, unde luminozitatea şi umiditatea sunt cei mai importanţi parametri întrcât aceştia sunt cei mai mari factori de distrugere după mâna umană. O investiţie mică şi de mare folosinţă publică", susţine dr. Teodor Ardelean.

Investiţia se ridică la aproximativ 1000 de euro.
 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.