Externe

AVERTIZARE: MAE informează cetăţenii români că se deplasează în Ucraina pe propria răspundere în zonele de risc

sambata , 3 feb 2018, ora 14:48       de Maramedia       Externe
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, dacă acestea nu sunt necesare, şi mai ales prezența în zonele în care se desfășoară manifestații. MAE descurajează cetăţenii români să participe la aceste acţiuni, riscând să fie victime ale confruntărilor sau să fie reţinuţi de forţele de ordine.


Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Ucraina sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Kiev şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.


România nu recunoaşte actul ilegal al Federaţiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, părţi integrante ale Ucrainei.

Ca urmare a controlului exercitat de Federaţia Rusă asupra teritoriului Crimeei şi asupra oraşului Sevastopol, cetăţenilor români care doresc să călătorească pe teritoriul Peninsulei Crimeea li se va solicita de către autorităţile Federaţiei Ruse să respecte reglementările de călătorie aplicabile pe teritoriul Federaţiei Ruse. Astfel, autorităţile care exercită controlul efectiv al punctelor de trecere a frontierei, solicită ca cetăţenii care au intrat în Crimeea , anterior datei de 31 martie 2014, aflându-se încă acolo, să deţină, la părăsirea teritoriului permisiunea reprezentanţei Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, din Simferopol. Această autorizare este asimilată unei vize de ieşire.

În conformitate cu recentele decizii ale autorităţilor ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, pot intra în zona operaţiunii antiteroriste (zona ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară / permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zona ATO prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe îşi menţine recomandarea ca cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să părăsească imediat teritoriul Peninsulei ucrainene Crimeea, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, unde situaţia de securitate se menţine tensionată şi nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare.

Totodată,  cetăţenii români sunt încurajaţi să evite deplasările, dacă acestea nu sunt strict necesare, în regiunile Harkov, Dnepropetrovsk, Sumi, Zaporojie, Herson, Nikolaiev şi Odesa.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev la numărul de urgenţă +38093.625.27.17, Consulatului General al României la Cernăuţi la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odesa la numărul de urgenţă +38095.541.27.88.

Recomandăm cetăţenilor români să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea Sfaturi/Alerte de călătorie, pentru informaţii cu privire la situaţia din Ucraina.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:

Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;

Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:

pentru traficul rutier – “Uspenka – Matveev Kurgan”, ”Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”,

pentru trafic feroviar - ”Kvashine - Uspenka”,

pentru traficul aerian - ”Doneţk”, ”Lugansk”

punctul de trafic feroviar ”Ilovaisk”.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM