Comunitate

AU VENIT CU LĂMURIRI: Întâlnire cu reprezentanți ai ISU pe tema obținerii autorizațiilor de securitate la incendii

miercuri , 11 oct 2017, ora 15:14       de Dana Berci       Comunitate

 Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Maramureș a avut astăzi o întâlnire, la Sighet, cu reprezentanții autorităților publice locale, proiectanți și reprezentanți ai societăților comerciale care dețin construcții ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Principala temă de discuție a fost obținerea acestui document.


În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre cadrul legislativ european prin care se stabilesc cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor, cu accent pe cea de  securitate la incendiu, cadrul legislativ național privind calitatea în construcții și autorizarea executării lucrărilor în construcții, dar și despre categoriile de construcții și amenajări pentru care trebuie obținute avizul și autorizația de securitate la incendiu.

“Plecând de la principiile constituționale că legislația nu se aplică retroactiv la clădirile mai vechi anterior anului 1992, când a apărut hotărârea de Guvern 5.1 la care nu s-a intervenit, nu s-au făcut schimbări de destinație sau extinderi la clădiri, pe vertical sau orizontală, în principiu nu trebuie aviz, respectiv autorizație de securitate la incendiu, pentru că legislația nu se aplică retroactiv. De asemenea, dacă ați avut intervenții în ceea ce privește zugrăveala interioară, schimbări de instalații interioare, electrice, sanitare sau extinderi cum ar fi grupuri sanitare, cu preponderență în mediul rural, unde sunt frecvente, sau extinderi pentru amplasarea unei centrale termice”, a precizat Marian Pitiș, șef prevenire incendii în cadrul ISU Maramureș.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au precizat că școlile vechi intră la autorizare dacă au existat modificări precum schimbări de destinație dintr-o sală de arhivă într-o sală de clasă, respectiv s-au modificat numărul de utilizatori sau numărul de laboratoare. Și în ceea ce privește sălile de sport există câteva condiții.

“Sălile de sport majoritatea sunt construite după anul 1990-2000. Intră la obținerea autorizației de securitate la incendiu dacă au o suprafață mai mare de 150 mp atâta timp cât se desfășoară activități de învățământ. Dacă nu se desfășoară activități de învățământ, sala de sport intră, dacă are o suprafață, e în funcție de numărul de locuri pe scaune, 200 de locuri”, a adăugat Pitiș.

Un alt subiect abordat a fost despre documentația necesară obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu. O astfel de întâlnire se va organiza în data de 18 octombrie și la Colegiul de Arte din Baia Mare.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine consideraţi că ar trebui să se ocupe de problema haitelor de câini din oraş?
Primăria prin serviciul specializat
Asociaţiile prietenii animalelor
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM