Social

ATELIER: Tinerii din tabăra Rotary, învățați să facă măști tradiționale maramureșene

vineri , 11 aug 2017, ora 17:02       de Narcisa Chișiu       Social

  Meșterul Vasile Șușcă le-a împărtășit azi tinerilor din tabăra Rotary de la Sighet secretele confecționării unei măști tradiționale. S-a pregătit ca un adevărat profesor cu materiale numai bune de asamblat astfel încât tinerii să reușească să realizeze măștile într-un timp cât mai scurt.


În atelierul de lucru improvizat în foișorul de la Muzeul Satului, meșterul lucrează alături de mai tinerii săi ucenici. 

”Scopul este de a le face o mică demonstrație și de a-i învăța să lucreze cu aceste măști pe care eu le fac de mai mult timp.  Am adus materialele gata preparate, asamblate până într-un anumit stadiu, ca tinerilor să le fie mai ușor. Materialele sunt pregătite și văd că le place să lucreze”, spune meșterul săliștean Vasile Șușcă.  

Lucrul cel mai greu este pregătirea materialului, nu masca în sine, spune Șușcă.  Masca se termină în trei, patru ore, depinde și de cât e de complexă, dar pregătirea materialului durează și câte două, trei luni. 

 ”Funcțiile atropopaice ale măștii sunt multe, dar eu am încercat să le explic cât mai simplu și pe înțelesul lor. Le-am explicat câte puțin din ritualurile care se folosesc la noi, mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă, înainte mai erau ritualuri de alungare a spiritelor de pe pășuni, de pe ogoare, care erau în perioada Sânzienelor, care acuma au dispărut, dar a mai rămas teatrul popular <<Viflaimul>>, <<Dansul măștilor>>. Eu încerc pe cât posibil să mai păstrez ceea ce în alte părți a dispărut”, spune Vasile Șușcă. 

În timp ce alții fac risipă de lână de oaie, meșterul o exploatează la maxim.

”Eu am încercat să mă orientez spre mateialele naturale, lâna și alte produse de la oaie, pieile, din păcate nu se mai folosesc. Din masca veche am deviat foarte puțin, cât să-i dau un plus artistic. Eu la mască folosesc pănura, din care la noi se făcea sumanul, acea haină de iarnă. Acuma e mare păcat că nu se mai folosesc materialele naturale”, menționează meșterul Șușcă. 

Tinerii vor lua măștile create de ei acasă, în țara lor.

”Masca e durabilă, dar pentru că materialele sunt naturale, sunt supuse moliilor. Dar dacă avem grijă de ele, cu naftalină, chiar și cu frunza de nuc, putem alunga acseste molii. Poată să țină și o viață de om, numai să avem mare atenție la molii”, explică meșterul. 

Atelierul de vineri le-a adus mari satisfacții tinerilor învățăcei.

”Văd că le-a plăcut activitatea și  unii au avansat bine de tot. Îi mai ajut și eu șivăd că le place, mai ales că noi avem și multe similitudini cu țările din vecini”, spune Șușcă. 

”Îmi place mult activitatea de azi. E relaxantă și creativă. Am înțeles că erau folosite și de tinerii mai timizi care își puneau măști ca să devină mai curajoși în fața fetelor. Cu siguranță o voi lua cu mine acasă și vreau să o păstrez ca un suvenir”, povestește Vendula, din Republica Cehă.

 Tinerii își încheie activitățile în cadrul taberei de vară de la Sighet duminică. Ei vor susține și un spectacol cu dansuri și cântece populare din zona Maramureșului. 

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Cine credeţi că ar trebui să vegheze la preîntâmpinarea faptelor de vandalism din oraş?
Poliţia Locală
Poliţia naţională
Cetăţenii

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM