Cultura

ANIVERSARE: S-au împlinit 692 de ani de la prima atestare documentară a Sighetului

luni , 14 mai 2018, ora 15:58       de Dana Berci       Cultura

 Astăzi se împlinesc 692 de ani de la prima atestare documentară a Sighetului. În 14 mai 1326 a apărut prima atestare documentară scrisă, confirmată de cercetători ca fiind data care atestă vechimea oraşului.


Oraşul s-a dezvoltat datorită apariţiei mai multor comunităţi, de saşi, ţipţeri, slavi sau ruteni, aceştia fiind, mulţi dintre ei, meşteşugari şi comercianţi. Pe lânga aceste grupuri au ajuns pe teritoriu Sighetului şi evrei, care aveau să ajute şi mai mult la dezvoltarea zonei. Astăzi locuitorii orașului se mândresc că sunt sigheteni și mărturisesc că au un oraș frumos, însă ar mai fi nevoie de câteva investiții, ca să se dezvolte.

”Îmi doresc pentru orașul meu să aibă bani mai mulți din buget pentru a dezvolta orașul, să se repare drumurile, să se dezvolte instalația de gaze. Este orașul meu natal, îmi place foarte mult, aș fi avut ocazia să plec de aici, dar nu am plecat”, a spus o sighetenacă.

”Este un oraș destul de frumos, ar putea să fie un pic mai curat. Îmi doresc pentru oraș prosperitate, tineretul să muncească, cum a muncit și generația noastră. Ar fi nevoie de investiții, pentru că fără investiții suntem morți”, a adăugat o femeie.

”S-a schimbat mult, și în ceea ce privește curățenia și parcuri și străzi, în bine s-a schimbat. Îmi doresc pentru oraș să fie tot mai multe evenimente culturale, programe artistice, sport. Investiții ar trebui la infrastructură în primul rând, piste pentru biciclete”, a precizat un bărbat.

”Sigur că am dori să se dezvolte orașul, nu este o sală culturală, cinema, teatru. Ar trebui să fie mai multe locuri de joacă. Este un oraș frumos, suntem născuți aici, ne place Sighetul și am vrea să fie mai multe în Sighet”, a mărturisit o sigheteancă.

Oamenii mai spun că și-ar ca dori ca în Sighetu Marmației să se dezvolte turismul și să se promoveze obiectivele turistice din oraș.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM