ALARMANT: Peste 12.000 de pacienți diagnosticați cu cancer, în Maramureș

luni , 13 noi 2017, ora 16:42       de MaraMedia       Sanatate

În Maramureș, cancerul bronho-pulmonar face cele mai mari ravagii, urmat de cancerul la sân și cancerul de col uterin. În ședința extraordinară de azi a Consiliului Județean, managerul Spitalului de Urgență Baia Mare, acolo unde va funcționa de anul viitor un Centru de Radioterapie, a prezentat câteva date care argumentează nevoia unui astfel de centru în Maramureș. 


În debutul întâlnirii forului administrativ județean a luat cuvântul Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, care a vorbit despre aparatura medicală pentru Centrul de Radioterapie ce a fost atribuită de Ministerul Sănătății spitalului nostru. Aceasta a arătat că, din anul 2013, când a fost închis Compartimentul de Radioterapie al spitalului - deoarece aparatul existent reprezenta deja un pericol pentru viețile oamenilor -, a început să lupte pentru realizarea unui Centru de Radioterapie. Demersurile s-au finalizat săptămâna trecută, prin semnarea protocolului de atribuire a aparatelor medicale. În anul 2017 există, la nivelul județului, 12.200 de pacienți diagnosticați cu cancer, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2016, când au fost depistate 12.039 de cazuri. În cursul anului trecut au decedat 1.341 de pacienți, dintre care 90% ar fi avut nevoie de radioterapie. 

Anul acesta, în primele șase luni, am avut 733 de cazuri noi. Din aceste cazuri noi, 550 de pacienți ar fi trebuit să beneficieze de radioterapie. Nu știm câți au beneficiat. Cancerul bronho-pulmonar este pe primul loc în județul nostru, urmează cancerul la sân, apoi cancerul de col uterin. Radioterapia ajută la alinare. În fiecare an, peste 300 de pacienți ai nevoie paleativ de acest aparat”, a declarat ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. 

Potrivit medicului șef al Secției de Oncologie, dacă acum avem 12.000 de cazuri de cancer în evidența Spitalului Județean Maramureș, în decursul a trei ani numărul acestora va ajunge la 20.000, deoarece și alți bolnavi din județele limitrofe se vor îndrepta către Centrul de Radioterapie din Baia Mare. 

”Avem și specialiști, avem 4 medici pe radioterapie care în acest moment lucrează în secția de Oncologie, avem încă trei medici care vor să vină, avem doi fizicieni, avem asistenți medicali pregătiți pentru că acel compartiment nu a fost închis efectiv ci am suspendat activitatea repartizând asistenții în alte secții.”, a mai precizat Sorina Pintea. 

Managerul Spitalului Județean Baia Mare a mulțumit aleșilor județeni pentru votul acordat de fiecare dată unității medicale, deoarece votul lor pentru spital a reprezentat, de fiecare dată, un vot pentru viață. 

tags: alarmant:, peste, 12.000, de, pacienți, diagnosticați, cu, cancer, in, maramureș