Aerul condiţionat…un rău necesar

Aerul condiţionat…un rău necesar

Temperaturile ridicate din aceste zile i-au determinat pe multi sa se adaposteasca in locuri mai racoroase, respectiv in incaperi cu aer conditionat. Medicii atrag atentia insa ca si aceste instalatii pot fi deosebit de periculoase pentru sanatate daca sunt utilizate in mod incorect. Durerile de cap si virozele pot fi efectele modului in care utilizam sistemele de climatizare. Pentru a evita problemele este indicat ca temperaturile din incapere sa nu fie mai mici de 22 de grade Celsius, iar fluxul de aer rece sa nu fie indreptat direct catre persoane.
Cei expusi timp indelungat la aerul condiţionat nu mai sunt capabili sa se adapteze la temperaturile caniculare ale verii.  Aceste persoane transpira abundent cand se afla afara, iar cand intra in încaperile racoroase, corpul lor reactioneaza ca si cand ar sta in frig.
Fenomenul favorizeaza aparitia virozelor, iar in cazurile grave, determina chiar declansarea pneumoniilor. Diferentele de temperatura se pot materializa si in dureri de cap. Acestea apar deoarece stresul pe care il resimte corpul din cauza diferentelor de temperatură este receptat de sistemul nervos. In unele cazuri, durerea apare la doar cateva minute de la intrarea in contact cu aerul racoros.
 Specialistii atrag atentia ca filtrele aparatelor de aer conditionat trebuie schimbate cat mai des. In caz contrar, germenii pe care acestea ii adapostesc sunt raspanditi in incaperi.
Una dintre cele mai periculoase afectiuni provocate de aparatele de aer conditionat carora nu li se curata in mod regulat filtrele de aer este bacteria Legionella pneumophilla, care favorizeaza instalarea unei serii de boli numite legioneloze. Acestea se manifesta sub forma unor pneumonii atipice. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial, 15 la sută din pneumoniile care necesita spitalizare sunt cauzate de Legionella. Boala se manifesta prin cefalee, dureri musculare si abdominale, diaree, tuse uscata, febra usoara, senzatie de rau general.
In fazele avansate, pot aparea dureri toracice, dificultati respiratorii si tuse cu expectoratii. In unele cazuri, tulburarile respiratorii se pot agrava, culminand cu o pneumonie severa.
Trebuie evitata, astfel  montarea aparatelor de climatizare in special camerele copiilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.