Comunitate

21 IUNIE: Solstițiul de vară, tradiții și obiceiuri

joi , 21 iun 2018, ora 16:56       de Dana Berci       Comunitate

 Astăzi este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiţia populară, solstiţiul de vară  este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, aceasă zi fiind bogată în tradiții și obiceiuri.


În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. Solstiţiul de vară este asociat, în România, cu sărbătoarea Sânzienelor, asociate la rândul lor sărbătorii creştine a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

”Astăzi este cea mai lungă zi din an, este solstițiul de vară. În vechime țăranii maramureșeni și nu numai, calculau momentele importante privind recolta grânelor. Această zi era și un moment propice pentru organizarea nunților fiind cea mai lungă zi din an. În credința populară această zi a solstițiului de vară este asociată cu sărbătoarea Sânzâienelor iar în calendarul Creștin Ortodox sărbătorim nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Așadar odată cu răspândirea creștinismului, multe obiceiuri păgâne care s-au practicat cu această ocazie au fost preluate și încă se păstrează în zilele noastre și iată că în Maramureș multe obiceiuri legate de Sânzâiene le găsim în subzona Borșa, Vișeu”, a precizat Mirela Barz, șefa secției de etnografie din cadrul Muzeului Maramureșului Sighetu Marmației

Sânzienele sunt întruchipate ca nişte fete frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea jucând.

”Se spune că în noaptea de Sânzâiene acestea ies din pădure și zboară deasupra holdelor de grâne, asupra gospodăriilor, ceea ce este un lucru bun pentru că acestea, prin zborul lor, protejează gospodăria, oamenii și animalele. Se crede că Sânzâienele sunt fete bune, nu ca și ielele care sunt zâne rele”, a adăugat Mirela Barz.

Pe larg despre acest subiect puteți urmări începând cu ora 19:00 la emisiunea Manifest, de la TV Sighet.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM