Social

15 AUGUST, ZI LIBERĂ LEGALĂ: Ce compensații primești dacă te prezinți azi la muncă?

marti , 15 aug 2017, ora 20:24       de www.avocatnet.ro       Social

 Angajații care lucrează în baza unui program de lucru obișnuit se bucură astăzi de timp liber, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Totuși, anumite categorii de persoane sunt nevoite să muncească în zilele de sărbătoare legală, primind compensații de la angajatori.


Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt prevăzute, în mod exclusiv, de Codul muncii și acestea sunt din 2017 în număr de 14. Adormirea Maicii Domnului, ce este celebrată anual în data de 15 august, este una dintre ele. Prin urmare, salariații cu program obișnuit, de luni până vineri, se bucură astăzi de timp liber.

Până în momentul de față, angajații au avut parte de timp liber în 2017 pe 2 ianuarie (din moment ce prima zi din an a picat într-o duminică), pe 24 ianuarie (cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române), pe 17 aprilie (din moment ce prima zi de Paște a fost duminica), pe 1 mai (Ziua Muncii, a picat lunea), pe 1 iunie (Ziua Copilului) și pe 5 iunie (din moment ce prima zi de Rusalii a fost duminica). Astfel, excluzând Adormirea Maicii Domnului, rezultă că până la finele anului mai sunt patru libere legale, dintre care trei pică în timpul săptămânii:

Sfântul Andrei - 30 noiembrie (joi);

Ziua Naţională a României - 1 decembrie (vineri);

prima şi a doua zi de Crăciun - 25 şi 26 decembrie (luni și marți).

Acordarea zilelor libere se face de către angajator, însă Codul muncii prevede că prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. Important de știut este că liberele legale nelucrătoare și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă nu pot fi incluse în durata concediului de odihnă anual.

Cum ești recompensat dacă muncești azi

Potrivit legislației în vigoare, anumite categorii de salariați trebuie să se prezinte la lucru chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă recompensarea acestora este obligatorie.

Astfel, persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală. De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive întemeiate nu se pot acorda zile libere, salariații au dreptul la un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensațiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Ce părere aveţi sentinţa în procesul lui Liviu Dragnea va fi:
achitare
condamnare cu executare
condamnare cu suspendare

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM